Esileht » Arvamused » Nädala ringvaade »

Tõusta enesest kõrgemale

19.04.2017 | | Rubriik: Nädala ringvaade

Juba tükk aega ootas lugemisjärge A. J. Jacobsi raamat „Elu nagu piiblis. Ühe mehe tagasihoidlik katse elada nii piiblipäraselt kui võimalik“. Olin seda siit-sealt sirvinud, aga nüüd otsustasin lugemise tõsiselt käsile võtta.
Autori kirjeldatud käik Jeruusalemma Nutumüüri äärde tuletas mulle meelde mõne aasta eest iidse müüri prakku poetatud palvesoovi, mis vahepeal ununenud oli. Eks ma soovi kivide vahele toppides ju lootsin, et soov täide läheb ja mingi mõistliku aja jooksul. See mõistlik aeg tundus mu jaoks olevat umbes pool aastat. Nüüd, raamatut lugedes, tajusin taas, et keegi teab meist palju paremini, mis on meile hea.
Autor kirjutab raamatus üsna ootamatult: „Olen alati pidanud jumalakiituse osi piiblis ja palveraamatutes piinlikuks. Lauseid kõikesuutvast, kõikvõimsast, kõiketeadvast, isandate isandast, temast, kelle suurus ulatub väljapoole meie mõistmis­ulatust. Ma pole harjunud sellisel moel kõnelema. See on liiga ülepingutatud.
Olen harjunud alahindamise, põiklemise ja irooniaga. Miks peaks jumal vajama esmajärjekorras just kiitmist? Jumal ei peaks olema ebakindel. Ta on ju ülim olend. Nüüd ma saan aru miks. See ei ole tema jaoks. See on meie endi jaoks. See tõstab mind kõrgemale sinust enesest ja su tillukesest uhkeldavast ajust.“
Juba tükk aega tean, et minu palvesoovi täitmist edasi lükates tegi Issand mulle suure heateo. Ja kui soov võib-olla kümne aasta pärast täitub, tõstab Jumal mind minust enesest kõrgemale. Lähedasi, sõpru ja Issandat kiites ning tänades mõtleme natuke vähem endale ja muutume seeläbi paremaks.
Rita Puidet

Vaata, sulle tuleb sinu kuningas, õiglane ja aitaja! (Sk 9:9)