Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Paast on populaarne

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Tartu Maarja koguduses valmistati Antoniuse restorani peakoka Ketlin Pekko juhendamisel paastutoite.
Kätlin Liimets

14. märtsil toimus Tartu Maarja koguduse naisteõhtu „Naistekas“, kus valmistati paastuaja toite ja tutvuti õigeusu paastukommetega.

Õhtu Õpetaja tänava kogudusemajas oli saginarohke. Kogunes paarkümmend naist erinevatest Tartu kogudustest. Osavõtjaid oli kohale sõitnud ka Põlvast. „Paast on populaar­ne,“ kommenteeris tavapärasest suuremat kokkutulnute hulka Maarja koguduse juhatuse esimees Lea Saar.
Ürituste sarja eestvedaja Helene Toivanen ütles sissejuhatuseks, et kui luterlased ehk rõhutavad enam paastu vaimset tähendust, siis õigeusklikel on ka konkreetsed toitumisreeglid. Nendega sai lähemalt tutvuda ise kätt külge pannes.
Rohkete põnevate kommentaaridega juhendas paastutoitude valmistamist koguduse liige Ketlin Pekko, kes argielus peab restorani Antonius peakoka ametit. Ühiselt valmistati hernepasteeti, peedipestot ja pajarooga. Lisaks olid laual keedetud põldoad ja ahjusoe ordrasepik. Kõik toidud olid õigeusu paastureeglite kohaselt liha-, muna-, suhkru- ja piimavabad.
Paastutoidud proovitud, kuulati Tartu ülikooli religiooniuuringute doktorandi Liina Eeki ülevaadet õigeusu ajaloost Eestis ja sellest, mida õigeusklikud arvavad paastumisest. Eek rõhutas: „Paast on meeleseisund. Ehkki toitumisreeglid on olulised, ei tohi kaduda vagaduslik aspekt.“
„Naistekas“ on alates 2013. aastast Maarja koguduse töövorm, kus käsitletakse põnevaid ja inspireerivaid teemasid nii religiooni valdkonnast kui ka mujalt. Sarja eesmärgiks on kuulata ettekandeid, tuua osavõtjad välja argisaginast ja pakkuda osadust. Kohtumiste juurde kuulub ühine toidutegemine, mis haakub ettekande teemaga.
Kätlin Liimets