Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Rõõmuks ja tänuks – kogudusele ja Jumalale

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Anne Evrecht on Tartu Kultuurkapitali nimel õpetaja Ants Toomingale üle andnud toetusfondi asutamise tunnistuse. Nende selja taha jääb taastatav Peetri kool. Rita Puidet

Möödunud pühapäev jääb Tartu Peetri koguduse ajalukku päevana, kui Tartu Kultuurkapitaliga sõlmiti leping, millega asutati toetusfond, et taastada oma kool.

Tartu üks vanemaid emakeelseid koole, Peetri koguduse kool avati 4. septembril 1906. Oma koolimaja kiriku kõrval Peetri tänaval õnnistati 22. augustil 1910. Nüüd pingutab kogudus, et kool taas avada oma kunagistes ruumides. Ilus mõte leiab poolehoidjaid ja kaasalööjaid, aga lisaks sisulisele ülesehitusele vajatakse hoone põhjalikuks remondiks raha. 
Pühapäevasele jumalateenistusele järgneski pidulik hetk, kui altari ees andis Tartu Kultuurkapitali nimel Anne Evrecht koguduse õpetajale Ants Toomingale, koguduse ja sügisel asutatud mittetulundusühingu Tartu Peetri Luterlik Kool esindajale, üle toetusfondi tunnistuse. Asutatud fond annab Evrechti sõnul kooli taastamisele laiema kandepinna. 

Suurel hulgal optimismi
Ants Tooming ütleb, et kogudus on oma kooli mõtet põhjalikult vaaginud ja leidnud õige olevat kool taastada. «Usun, et see on üldkiriklik huvi, ja loodan, et kui oleme ise algatusvõimelised, leiame laiemat toetuspinda. Meil on suurel hulgal optimismi üle,» kinnitab vaimulik.
Avatava lasteaia ja kooli sisulise külje eest hoolitseva mittetulundusühingu juhatus on linna haridusametiga nõu pidanud ja nende ideeline toetus kooli taastamisele on tugev. Hea partner ja õhutaja on katoliku kool, kelle väärt mõtteid on kopeeritud ja ellu viidud.
Kuigi hoone paistab väljast hale, on sada aastat tagasi ehitatud maja müürid ja laed väga hästi säilinud. «See on tsaariaegne ehitis, hiljem on lagesid tehaseks kindlustatud, erilisi insenerilahendusi pole vaja välja mõelda,» selgitab Tooming.
Muidugi on vaja katusekonstruktsioon üle vaadata, välja ehitada võimla ja aula. Väikese ja armsa koolimaja projekteerimiseks on läbirääkimisi peetud arhitektuuribüroo Ansambel arhitekti Toivo Tammikuga, kes on tunnustust pälvinud Keila koolimajaga.
Taastatavas majas on piisavalt ruumi, et pakkuda ulualust sobilikule rentnikule, kes toetaks lasteaia ja kooli tegevust. Lasteaed loodetakse avada juba järgmisel sügisel. 5. mail ootab kogudus häid abilisi koolimaja koristustalgutele.

Vaikelu häiritud
Aega, kui Peetri kiriku juures rahulik, on vaat et võimatu leida. Pidevalt kostab sealt kopsimist ja saagimist, tellingud kerkivad küll väljaspool kirikut, küll seespool. «Tööd on palju, see segab kiriku vaikelu. Aeg-ajalt on tunne, et võiks rahulik aeg saabuda,» ütleb masinavärki koordineeriv õpetaja.
Esmakordselt pärast sõda taastatakse siinset katust tervikuna, see tuleb vaskplekist kattega ja peaks valmima sel aastal. Peatorn on valmis, tagumine torn ootab veel oma aega. Praegu pannakse pikihoone põhjakülje katusele laudist.
Soojustus pandi juba talvel ära, aga nüüd tuleb osa lahti võtta, sest selgus, et kolme mehe jämedune ferm on pehkinud.
Oli õnn, et see avastati enne, kui kiriku kirdenurk koos lühtritega oleks alla kukkunud. Nüüd seisab kirikus õpetaja toa ukse ees püsti võimas nelja sambaga «puurtorn», mis katust üleval hoiab ja vajunud konstruktsiooni õigele kõrgusele pingutab.
Sama eesmärgi nimel ehitati esmalt tellingud, neile aga leiti ka tuleviku tarbeks rakendus. Olukorda kasutades tehti värvisondaaži, üle 40 kraape. Kiriku altaritaguse vitraažakna avamise ja akende renoveerimisega alanud tööd on üha paisunud ning huvi koguduse vastu suurenenud. «Toimuv mõjub kogudusele elavdavalt, kasvatavalt, kogudus pole staatiline,» ütleb Tooming. Laupäeval pesti aknaid, koristati seest ja väljast, et hakata istutama kiriku ette uut elupuuhekki.
3. juunil oodatakse kogudusse peapiiskoppi, et pühitseda kiriku vastne kell ja taastatud torn.
Rita Puidet

Tööd Tartu Peetri kirikus
Avatud on altaritagused aknad, restaureeritud kiriku aknad, taastatud peatorn, valatud uus kell, remonditud viis abiruumi, korrastatud pühakoja ümbrus.
Käsil on pikihoone katuse remont ja uste restaureerimine, oma kooli taastamine. Kavas on remontida kirikusaal.