Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Peetri kirik on tehtud nähtavaks

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Praegu on Tartu Peetri kiriku esine harjumatult avatud, pakkudes hoonele suurepärase vaate. Peatselt võime aga rõõmustada uue haljastuse üle. Rita Puidet Tartus Narva mäel köidab möödujate pilku uhke Peetri kirik, mis aastakümneid oli varjatud suurte puudega. Nüüd on vaade kirikule avatud.

Koguduse õpetaja Ants Toominga sõnul olnud üks mõtteid, kui ta 2009. aasta lõpul koguduse valitud õpetajana kirikusse tuli, et suuri puid tuleks hoone ümbert maha võtta, sest linna suurim pühakoda ei paistnud nende vahelt välja. «Metsa koht olgu metsas, mitte linnas,» ütleb ta.
Protsessi algus ei läinud lihtsalt – otsus puud langetada sündis pika vaidluse tulemusel. Nagu taolistel puhkudel tavaline, oli osa inimesi puude mahavõtmise poolt ja osa vastu. Kuni lõpuks jõuti küsimuseni, millal töö pihta hakkab.
Kiriku ümbruse korrastamiseks tellis kogudus haljastuse eelprojekti. Edasi läks kõik juba lihtsalt ja kiiresti. Linna dendroloog käis kohapeal, andis loa kiriku fassaadi varjava elupuuderea, mis 1980ndatest oli hooldamata jäänud, maha võtta. Tubli päevake tööd, ja nüüd kõrgub kiriku taga aias paras kuhi kände.
Altaritaguse seina äärest on maha võetud ka 4–5 tamme, oma saatust ootab veel teeäärne vana pärn, mis on ohtlikuks muutunud, sest on seest mäda. Toimuva võtab õpetaja kokku paari sõnaga: «Tegime hoone nähtavaks.»
Kõik tööd pole sellega aga kaugeltki lõppenud. Kevade edenedes, kui kirikusse viivad teed korda tehakse, saab ümbrus uue haljastuse. Mahavõetud elupuude asemele istutatakse uued, nii et ka edaspidi jäävad sissepääsuteed palistama elupuud. Aga hoolitsetud, mida silmale ilus vaadata.
Rita Puidet