Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Ülevaade EELK kunsti- ja arhitektuurikomisjoni tööaastast

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Komisjoni liikmed tutvuvad Peterburi Jaani kiriku katete kavanditega: Tõnu Parmakson (vasakult), Eva Jänes, Juhan Kilumets, Tõnis Padu, kunstnik Reet Talimaa, Tiit Salumäe ja Peeter Paenurm. Marju Raabe

2011. aastal toimus viis kunsti- ja arhitektuurikomisjoni koosolekut. Kaks neist peeti e-posti vahendusel.

Aasta jooksul vaadati läbi Peterburi Jaani kirikule valmistatavate tekstiilide kavandid. Kunstnik Reet Talimaa käe all valmisid kavandid kõigi liturgilist värvi katete jaoks. Punased, valged ja rohelised katted on nüüdseks valmis ning kirikus kasutusele võetud.
Maikuus toimunud e-koosolekul arutati Kullamaa kirikusse orelimeister Carl August Tantonile mälestustahvli paigaldamise küsimust ning nõustuti paigaldamisega tingimusel, et see kooskõlastatakse muinsuskaitseametiga.
Mitmele kogudusele anti aasta jooksul luba deponeerida oma vallasesemeid kas mõnda teise kogudusse või muuseumi. Nõnda rändas näiteks Märjamaa koguduse tornikell Pikva Miikaeli kabelisse ning Muhu ja Valjala koguduse esemed anti hoiule Saaremaa muuseumisse.
Augustikuisel koosolekul anti nõusolek erinevatele kogudustele kuuluvate esemete deponeerimiseks 2012. aasta märtsini Eesti Kunstimuuseumisse seoses näitusega «Vinum et panis» ning tutvuti Tartu Maarja kiriku taastamise ideekonkursi tulemustega. Ideekonkursi töödest oli näitus arhitektuurimuuseumis.
2011. aastal lisandus komisjonile uus liige, kelleks on arhitekt Tõnis Padu.
Järgmine EELK kunsti- ja arhitektuurikomisjoni koosolek toimub 15. veebruaril Tallinnas.
Marju Raabe