Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Uue kirikumuusika sari läheb hingedepäeval taevasse

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Uudised / Number:  /

Noor dirigent Endrik Üksvärav ja grand prix. ErakoguHingedepäeval, 2. novembril saab viimast korda tulla uue kirikumuusika sarja «Viva oratorio!» kontserdile.
Tallinna Jaani kirikus algab kell 19 sarja lõppkontsert pealkirjaga «In paradisum» (Paradiisis). See on üks helge hingedepäeva kontsert – kõlavad paradiisiteemalised teosed tänapäeva ühe kuulsaima helilooja John Taveneri, Eesti noore helilooja Pärt Uusbergi ja 20. sajandi Ameerika helilooja Vincent Persichetti loomingust.
Tavenerilt kuuleme «Ingli laulu», milles soleerib noor sopran Marta Paklar. Pärt Uusbergi loomingust kõlab kontserdi nimiteos «Paradiis» (klaveril helilooja ise), Taaveti laul nr 121 (kammerkoor Collegium Musicale) ja «Viimne võimalus» Juhan Liivi tekstile (solist Mikk Dede, klaveril Aare Külama, keelpillikvartett, kammerkoor Collegium Musicale, dirigent Endrik Üksvärav). Persichettilt kõlab kontserdi suurteos – missa.
See, et noor andekas vaimuliku muusika helilooja Pärt Uusberg ise kontserdil oma teost esitab, on sündmus. Arvan, et sellest kujuneb õhtu liigutavaim hetk.
Allakirjutanu, Tallinna Filharmoonia produtsendi arvates on sari andnud meile hulga olulisi teoseid. Uut kirikumuusikat on Eestimaal juurde loodud, ja see oli üks sarja eesmärke.
Algas sari Tõnis Mäe koolioratooriumiga «Tarkus», eelmisel aastal esitati Rein Rannapi ja Indrek Hirve uudisteos «Hingelinnud» I ja II. Suve hakul sai Tallinn endale oma missa – Tallinna missa «Elutants». Kõik see on toonud Tallinna ja Tartu Jaani kirikusse palju uut ja noort publikut. Sarja teine eesmärk oli näidata, et kirikumuusika ei pea olema sajanditetagune, vaid meie tänapäevastel loojatel on siin palju ilusat ja väärtuslikku öelda.
Kammerkoor Collegium Musicale dirigendi Endrik Üksvärava sõnul on Pärt Uusbergi muusikat hea ja ilus laulda. «Uusbergi muusika on vokaalselt hästi kirjutatud, selles on suur seesmine sügavus ja samas lihtsus. Need kokku teevad minu jaoks tema muusika geniaalseks,» ütleb Üksvärav.
Pärt Uusberg (1986) kirjutab habrast, õhku tõusvat seisundimuusikat. Ta ei ole jõudnud veel Eesti Heliloojate Liidu liikmekski astuda, kuid tema saavutused on märkimisväärsed. 2010. aasta veebruaris võitis Pärt Uusberg teosega «Taaveti psalm nr 121» Eesti Heliloojate Liidu ja Pirita kloostri koostöös korraldatud kompositsioonikonkursi «Taaveti laul". Kevadel valiti Pärt Uusbergi teos «Paradiis» Sydneys toimunud ülemaailmse nüüdismuusikaorganisatsiooni ISCM festivali World New Music Days programmi – seda läbi eraldiseisva eksperimentaalse konkursi «Momentary Pleasures», kuhu oodati heliloojatelt vaid ühe päeva jooksul komponeeritud teoseid.
Oluline on ka, et sel korral astub publiku ette Eesti üks noorimaid, aga juba rahvusvahelisi konkursivõite kogunud koor Collegium Musicale. Noor dirigent Endrik Üksvärav lõi selle koori 2010. aasta oktoobris, aga juba on nad oma võitudega end sõna otseses mõttes ajalukku kirjutanud, sest Itaaliast toodi ühelt konkursilt grand prix ja viis kuldmedalit erinevates kategooriates (seda pole siiani suutnud ükski teine Eesti koor).
Aastaga on nad saanud  ühe grand prix’, ühe grand prix’ vooru II koha, seitse kuldmedalit, ühe III koha ja kaks eripreemiat. Vahepeale on mahtunud esinemine Monaco vürstile Albert II-le, Suurbritannia kultushelilooja Roxanna Panufniku Tallinna missa maailmaesiettekanne ning Erkki-Sven Tüüri «Psalmoodia» koos vanamuusikaansambliga Hortus Musicus.
Sellise taevaliku seltskonnaga saab siis lõpetatud sari «Viva oratorio!». Tallinna linna poolt kingitusena on kontsert kõigile tasuta.
Heili Vaus-Tamm