Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Haruldane Käsmu orel taas mängukorras ja pühitsetud

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Organist Marju Metsman näeb kogu aeg, kuidas kogudus kaasa laulab, sest orel paikneb kiriku edelanurgas altari kõrval, prospektiga koguduse poole. Sirje SemmKäsmu väikese puukiriku suur orel mängib taas täiel jõul.
Pühapäeva, 14. augusti keskpäevaks, kui peapiiskop Andres Põder oreli taaspühitses, olid Viru folgilised saanud osa mitmest kontserdist kapteniteküla kirikus.
Jumalateenistusele tulijad olid hõivanud kõik 130 istekohta ja hulk Jumala sõna kuulajaid seisis avatud uste taga trepil. Peapiiskopi kõrval teenisid praost Peeter Kaldur (jutlus), abipraost Tauno Toompuu ja Käsmu koguduse diakon Urmas Karileet.
Orelimeister Toomas Mäeväli, kes andis kirikulistele ülevaate aasta väldanud tööde käigust, alustas oma esinemist täpselt asjakohase loosungiraamatu päevasõnaga: tee oma jõudu mööda kõike, mida su käsi suudab korda saata (Kg 9:10).
Oreli remondi käigus on Toomas Mäeväli teinud mitmeid avastusi, võib isegi öelda, et haruldasi avastusi.
Kadrina kirikust Käsmu toodud orelil on pikk ajalugu. Pilli vanimad osad on valmistanud orelimeister Johannes Paul algselt Tallinna Niguliste väiksele orelile juba aastal 1613. Oreli valmistamisel on kasutatud tihendusmaterjalina pärgamendilehti vaimulikust kirjandusest 13. sajandist.
Seega ulatub Käsmu oreli lugu ligi 400 aasta taha: 200 aastat tagasi (1813) valminud oreli ehitamiseks kasutati Niguliste tollal juba 200 aasta vanuse (1613) vana oreli detaile.
Algselt ehitas orelimeister Johann Andreas Stein oreli 1813. aastal Rootsi-Mihkli kirikule Tallinnas, kust see hiljem Kadrinale edasi müüdi. 1896. aastal jõudis orel Kadrinast Käsmu.
Orelimeister Stein on märkimisväärse jälje jätnud ka Kihelkonnale. Sealse kiriku orel valmis 1805. aastal. Kihelkonna Mihkli kiriku pill on ainus teadaolev säilinud kirikuorel Steini töökojast ja ühtlasi vanim suures osas säilinud kirikuorel Eestis. Käsmu oma pretendeerib Mandri-Eesti vanima oreli kohale.
Käsmu vähem kui poole­saja liikmelise koguduse praegune pühakoda on 150 aastat vana ja ehitatud kohalike meremeeste ja talumeeste poolt.
Käsmu ja Rakvere koguduse organisti Marju Metsmani sõnul on uuenduskuur orelile hästi mõjunud. Senise kahe registri asemel on nüüd töös kõik 12.
Pärast jumalateenistust andsid orelil neljal käel kontserdi Martin Rost Saksamaalt ja Petros Paukkunen Soomest. See oli üks paljudest kontsertidest, mida folgi ajal kuulata võis.
Neljandat suve peetav Viru folk on säilitanud oma hea taseme. Kirik väikese kapteniteküla lahutamatu kaaslasena omandab järjest enamat tähelepanu festivali programmis.
Pillide kuningas ja selle taaspühitsemise jumalateenistus jõudis folgi ametlikku programmi võrdväärsena Ukrainast saabunud Haydamaki, meie oma Orelipoisi, Indigolaste või Zetodega.
Diakon Urmas Karileet, kes ühel folgiõhtul kirikus elu esimese Taizé palvuse pidas, lubas, et järgmisel aastal on folgi ajal pühakojas hommikupalvused.
Sirje Semm