Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Renoveeritud Haapsalu Jaani kirik kutsub taas teelisi

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Koguduse juhatuse esimees Madis Kütt annab üle nähtava tänu koguduse poolt ettevõtja Sulev Saareväljale (vasakul), kelle huvi ja panus aitas remondi käima lükata. Tõnis Padu
Juulis võeti piduliku jumalateenistusega taas kasutusse renoveeritud Haapsalu Jaani kirik.

Kui kauniks kirik on saanud, võib peatselt algaval missiol iga kaugemalt tulija ise uudistada.
Jaani kirik on üks vanemaid hooneid Haapsalus, olnud algupäraselt kasutusel muul otstarbel ning ehitatud pühakojaks 16. sajandil. Möödunud aastal restaureeritud ja nüüd altariesises põrandas eksponeeritud kolm hauaplaati ongi vanimad säilinud märgid kiriku sisemusest.
Kunstiväärtustest väärib märkimist 1630. a kiviraidur J. Winteri poolt valmistatud renessanssaltar ning veidi hilisem barokk-kantsel. Katuse lõunakelbal eksponeeritud lohepeakujuline tuulelipp dateeringuga 1690 tähistab tõenäoliselt suuremate katuseremonditööde lõppu.
Kiriku orel, Läänemaa suurim, pärineb 1933. aastast ning selle mahedakõlalise pilli, mis küll kontsertoreli mõõtu välja ei anna, valmistasid Tallinna meistrid P. Karo ja O. Gutdorf.
1970ndateks oli kirik hävimisohus ning kümnendi jooksul tehti palju remondi- ja parandustöid, mis toona olid koguduse õlul. 1990. aastast, mil taastati toomkirik, jäi Jaani kiriku kasutus tagasihoidlikumaks.
Viimase kolme aasta remonti alustati Tiit Salumäe sõnul teadmisega, et välisilme linna 725. aastapäevaks korda saada, kuid nii nagu ikka läheb, jõuti ka sisemuseni.
Eemaldati vana väliskrohv, välisseinad krohviti lubikrohviga ja värviti lubivärviga. Restaureeriti kõik puitaknad ja peauks ning juba eespool nimetatud hauaplaadid.
Põrandakatteks said küünarmõõdus paeplaadid. Kirik on soe tänu põrandaküttele. Vahendeid saadi nii kohalikult omavalitsuselt, riigilt, eraannetajatelt kui kultuurkapitalilt.
Linna muinsuskaitse peaspetsialisti Tõnis Padu sõnul jätkub hoone sisemuses töid kauemaks, eriti kehvas seisus on kiriku torn.
Kord nädalas peetakse Jaani kirikus hommikupalvusi, seal toimub hulk kontserte ja muid ettevõtmisi. Tiit Salumäe sõnul on arutlusel ka võimalus kolida Haapsalu Püha Johannese koguduse talvine tegevus just sinna.
Kaugemad kaasteelised saavad kiriku sisemust oma silmaga näha ka näiteks läheneva Läänemaa missio raames, Jaani kirikus peetakse 20. augustil kell 10–14 konverentsi «Laul ja vabadus».
Mari Paenurm