Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Varastatud kunstimälestised on kõigile nähtavad

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

1677. a Nissi kirikule annetatud seest kullatud hõbekarikas (mälestis nr 14872), mille kõrgus on 21 cm.  A. Sillasoo, 1980Keila kiriku hõbedast kann. Carl Magnus Stahle, 1844. a (mälestis nr 14893). Kann kaalub 1,6 kg ja on 43,7 cm kõrge.  A. Sillasoo, 1979
Muinsuskaitseameti koduleheküljel asuvas riiklikus kultuurimälestiste registris on nüüd eraldi välja toodud Eestis varastatud kunstimälestiste loetelu koos fotodega.

Kui varem oli info varastatud mälestiste kohta kättesaadav vaid ametnikele, siis nüüd on see avatud kõigile kasutamiseks. Registris mälestise reale klikates avaneb täpsem info ja mälestise kirjeldus.
Päringuid saab koostada nii omavalitsuste kui varguse aja järgi. Varguse aeg on registreeritud kas päeva täpsusega, ajavahemiku viimase kuupäeva või aasta viimase päeva järgi.
Et enamik vargusi on toime pandud pühakodades, siis vahel pole olnud võimalik varguse aega määratleda täpsemalt kui aasta lõikes.
Varastatud mälestiste kirjeldusele on lisatud ka foto. Kui foto asemel on märkus «foto puudub», siis seda arhiivis ei leidu. Andmebaasi uuendatakse operatiivselt; kui kadunud asi leitakse, võetakse see ka registrist maha.
Varastatud kunstimälestiste nimekirja avalikkuse ette toomiseks vaadati üle kõigi kunstimälestiste andmed, mida on registris kokku ligikaudu 14 000. Varastatud kunstimälestisi on neist 598.
Esimesed vargused, mis registrisse kantud, pärinevad 1970ndatest, suuremad vargustelained tabasid kirikuid 1990ndate alguses, 1999 ja 2006/2007.
Palju on varastatud õigeusu kirikute ikoone, aga ka luteri kirikute hõbevara ja iseäranis palju küünlajalgu. Nimistus leidub isegi paar tornikella.
Varastatud kunstimälestiste nimekiri võimaldab kontrollida eseme päritolu ja selle õiget omanikku kindlaks teha. Registri toel on muinsuskaitseamet leidnud ja tuvastanud juba kümmekond mälestist.
Nimistu on töövahendiks politsei- ja piirivalveametile, maksu- ja tolliametile, samuti infoks antikvaaridele ja kollektsionääridele.
Muinsuskaitseamet kutsub kõiki huvilisi varastatud kunstimälestiste nimekirjaga tutvuma. Kui tunnete ära mõne mälestise või omate mis tahes infot nimekirjas toodud asjade kohta, andke sellest palun teada e-posti aadressil info@muinas.ee.
Lisainfot jagavad muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor Ülle Jukk (tel 733 7635, 5645 2743; ylle.jukk@muinas.ee) või muinsuskaitseameti nõunik vallasmälestiste alal Viljar Vissel (tel 640 3018, 5302 1737; viljar.vissel@muinas.ee).
Annika Koppel

Vajalikud lingid
Muinsuskaitseamet www.muinas.ee 
Varastatud kunstimälestiste nimekiri http://register.muinas.ee/?menuID=stolenmonument