Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Argentina eestlased ja nende oma kirik

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Raamatu kaanel on Reformatsiooni kiriku põhjavaade.Trükivalgust on näinud raamat «E.E.L.K. Buenos Airese Reformatsiooni kogudus 1957–2010».
Raamat pajatab sellest, kuidas kaugel mandril kanda kinnitanud eestlased oma koguduse rajasid ja aastakümneid sellel ka elu sees hoidsid. Raamatu autor teoloogiadoktor Tõnis Nõmmik ütleb, et Buenos Airese Reformatsiooni koguduse ajalugu on osa meie kirikuloost. Autor heidab ühe koguduse ajaloo kirjapanemisel laiema pilgu eestlaste elule ja tegevusele Argentinas. Nüüdseks on selle kauge maa eesti rahvakillu tegevus kahjuks hääbumas ja eestikeelne koguduski oma tegevuse lõpetanud.
Tõnis Nõmmik on raamatut kirjutades tuginenud Buenos Airese koguduse õpetajate ja koguduseliikmete mälestustele. Olles ise elanud ja õppinud noores eas Argentinas ning hiljem ka teeninud Reformatsiooni koguduse õpetajana, on isiklikel mälestustel oma osa. Raamatu muudavad huvitavaks rohke pildimaterjal ja ajaloolised dokumendid. Autor on usinalt üle maailma materjali kogunud ja Rootsi riigiarhiivis E.E.L.K. dokumentidega põhjalikult tutvunud.
Tartu ülikooli kirikuloo professor Riho Altnurme kirjutab raamatu saatesõnas: «Lugu Buenos Airese kogudusest on mõneti kurb – sageli häirivad koguduse elu tema liikmete ja ka õpetajate lahkumised. Lugu on kurva lõpuga – eesti koguduse ajalugu Buenos Aireses on tegelikult otsa saanud. Üks hea märk tänaseks on siiski selles, et eesti luteri kirikud kodumaal ja eksiilis on taas üheks saanud ning eesti kogudused välismaal võivad loota kodumaise kiriku toetusele.»
Raamatu valmimisega on täitunud üks osake terve E.E.L.K. ajaloo kirjapanemisest, millega autor juba alustanud on.
Tiiu Pikkur