Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Vastastikku rikastav kogemus kasvatab

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Kristjan Luhamets ja Aldo Kals.  Rita PuidetVaegnägijad külastasid Tartus Pauluse ja Maarja kirikut.
Tartu Nägemisvaegurite Arenduskeskuse looja ja juht Aldo Kals on energiline inimene, kes kutsub kohalikud pimedad ja vaegnägijad kodudest välja – lähemalt tutvuma mõne kultuuri- või loodusobjektiga.
Detsembris käidi kaitseväe ühendatud õppeasutuste muuseumis ja haridusteaduste instituudi hoones, möödunud kolmapäeval olid sihiks võetud pühakojad.
Mõlemas koguduses oldi pisut üllatunud, et ekskursioonile tulevad pimedad, sest varasemast taoline kogemus puudus. Maarja koguduse õpetaja Peeter Paenurm ütleb, et on varem pimedatega kokku puutunud vaegnägijate jõulupuul ja et koguduse teenistustel käis enne abikaasa surma pime vanahärra, keda ta on nüüd käinud hooldekodus vaatamas.
«Oluline on armastus ja inimestest hoolimine, siis saab ka vaegnägijate või pimedatega suhtlemisel tekkivatest üllatustest üle,» ütleb Paenurm.
Pauluse kogudusse kuulub mitu Lõuna-Eesti Pimedate Ühingu liiget, ka kinnitas Aldo Kals, et koguduse kunagine õpetaja Harri Haamer (1906–1987) oli Tartu Pimedate Hooldamise Ühingu juhatuse liige ja suur pimedate sõber, nendele jumalasõna selgitanud ja nendega matkamas käinud. Ja küllap Aldo Kals täpselt teab, sest ta on kõike pimedatega seotut põhjalikult uurinud ja kaitsnud ülikoolis ka doktoritöö.
Kohtumine Pauluse kirikus, kus külalisi võttis vastu abiõpetaja Kristjan Luhamets, oli emotsionaalne ja südamlik – õpetaja lustitas kuulajaid ka hoogsa klaveripalaga. Huvi pakkus eriliselt koguduse supiköögi tegevus. Innustust oli sedavõrd, et tekitas mõtteid kogudusega liituda. «Teistel kogudustel on siit õppida ja mõõtu võtta,» ütles Kals.
Pauluse koguduse noortekooris laulis varem pime, keda õpetaja Luhamets vahel proovi või proovist koju saatis.
Rita Puidet