Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Toompäevade tipphetk on Maarja medali üleandmine

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Pärast pühapäevast missat Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus anti toompäevade lõpukontserdil vitraažikunstnik Dolores Hoffmannile üle Maarja medal.
Koguduse nõukogu otsustas järjekorras kolmanda Maarja medali koos rahalise preemiaga anda Dolores Hoffmannile, kelle loodud vitraažaknad kaunistavad paljusid kirikuid Eestimaal ja raja taga, tuues vaataja ette piiblilugusid ja kristlikku sümboolikat. Kunstniku loodud on ka Tallinna Piiskopliku Toomkiriku käärkambri vitraažaknad Selle kuu lõpuni saab toomkiriku käärkambris vaadata näitust, mis annab põgus ülevaate kunstniku loomingust.
Dolores Hoffmann (65) on sündinud Peterburis ja õppinud Tallinna kunstiinstituudis maali erialal. Huvi vitraažikunsti vastu tekkis ligi kolmkümmend aastat tagasi ja viis teda ka stažeerima Vilniusesse ning Lyoni. Näitustega üles astunud peale Eesti ka Soomes, Saksamaal, Prantsusmaal ja mujalgi. 1993. aastal sai kunstnik Grand Prix rahvusvahelisel näitusel Lyonis Prantsusmaal. Vitraažialal on tema esimeseks ulatuslikumaks tööks Valjala kiriku aknad. 1980. aastal valmisid Tallinna teletorni vitraažid. Dolores Hoffmanni loomingut võib näha ka Tallinna Püha Vaimu, Saaremaa Kihelkonna, Türi, Pühajõe ja Karula kirikus, aga ka Soomes, Rootsis ja Venemaal.
Tallinna Piiskopliku Toomkogudus kultuuriauhind Maarja medal koos rahalise preemiaga 10 000 krooni on asutatud 2000. aastal koguduse nõukogu otsusega. Preemia antakse igal aastal isikule, kes oma tegevusega on andnud olulise panuse Eesti kultuuriellu, süvendades ja levitades kristlikke väärtusi ja olnud otseselt seotud Tallinna toomkirikuga.
Maarja medali laureaat avalikustatakse traditsiooniliselt toompäevadel. Esimese medali sai tollane Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigent Tõnu Kaljuste. Teise medaliga pärjati peapiiskop emeeritus Kuno Pajulat, kes senini aktiivselt Toomkoguduses kaasa teenib.
Selleaastased toompäevad olid pühendatud Eestimaa rüütelkonna esmamainimise 750. aastapäevale. Seitsmendat aastat korraldatavad toompäevad on iga aastaga üha enam rahvarohkemaks muutunud. Tänavuste toompäevade avamine peaminister Siim Kallase, Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja linnavolikogu esimehe Maret Maripuu osavõtul, oli selgeks märgiks toompäevade väärtustamisest meie riigi ja pealinna tasemel.
Toompäevad AD 2003 toimuvad 11.–14. septembril, ühendavaks teemaks on siis Eesti ja Soome kontaktid läbi aegade.
Tiiu Pikkur