Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Palamusel tähistatakse jõulusid värvilõhnalises majas

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Täna õnnistatakse Palamusel renoveeritud rahvamaja.
Külmal jõulukuul võib Palamuse ja ümbruskonna rahvas tunda heameelt, sest võib taas kasutama hakata kiriku kõrval paiknevat hoonet, kus algselt asus koguduse pastoraat. Kuna sõja ajal oli seal lähedal paiknenud rahvamaja pommitatud puruks, tuli muutunud oludes loovutada pastoraat rahvamajaks.
Saatus otsustamisel

Oletatavalt 1955. aastast on rahvamaja töötanud pastoraadis, lavaosale tehti juurdeehitus, samas majas oli külanõukogu ja raamatukogu. Viimased aastad tegutses hoones ainult rahvamaja ja koguduse diakooniapunkt.
Maja oli muutunud varisemisohtlikuks, laetalad olid Palamuse koguduse õpetaja Jaan Nuga sõnul pool meetrit läbi vajunud ja näha oli, et otsad on läbi mädanenud. Tekkis küsimus, kas lagunenud hoone lammutada või taastada.
Tänu sõpradele Riigikogus ja endisele maavanemale, hilisemale Riigikogu liikmele Meelis Paavelile saadi riigipoolne rahastamine, lisaks võttis vallavolikogu laenu. Kogudus omalt poolt leidis vahendid põhiprojektiks.
Pidu külmal a’al

Märtsis-aprillis alanud ümberehitustööd päädivad täna piduliku avamisega. Palamusele on oodata kultuuriminister Margus Allikmaad ja kultuuriministeeriumi riigivarabüroo juhatajat ja ehituse organisaatorit Andres Nõlvet, ümberkaudsete koguduste esindajaid jt. Õnnistamistalituse toimetavad Tartu abipraost Peeter Paenurm ja õpetaja Jaan Nuga.
Hinnates rahvamaja olulisust Palamuse inimestele, ütles vallavanem Urmas Astel intervjuus Eesti Kirikule: «Oluline on, et räämas varisemisohtlik hoone saab korda, teiseks saab kohapealne rahvas kultuuri teha kohapeal nii heades-halbades oludes, kui suudame pakkuda, kolmandaks võimaldab see tuua kohapeale vabariigi tippkultuuri.»
Jaan Nuga sõnul on uues kuues välja ehitatud maja teine korrus, tuli juurde uusi ruume ringide jaoks. Enne oli majas väga kitsas, näite- ja tantsuproovid segasid üksteist, lisaks oli kütmise mure – maja oli hõre ja külm. Nüüd on need mured lahendatud. «Kui maja kasutus jääb samale tasemele, mis enne, on see juba täis,» lisas Jaan Nuga.
Leping eeldab koostööd

Rahvamaja ümberehitust alustati ajal, mil vallavanem oli veel Märt Jallakas, Palamuse koguduse juhatuse liige. Maja remondiks saadi raha omavalitsustoetusprogrammi kaudu. Selleks pidi hoone eelnevalt saama valla omandisse – sõlmiti hoonestusõiguse seadmise leping, millega kinnistu koos hoonega läks 36 aastaks valla omandisse.
Jaan Nuga sõnul saab kogudus lepingu järgi kasutada ruume ilma rendita, makstes vaid kommunaalkulud. Koguduse käsutuses on ligi pooled ruumidest.
Uueks vallavanemaks valitud Urmas Astel hindab koostöö kirikuga heaks. «See avaldub kasvõi hoonestusõiguse lepingus ja nendes leppimustes, mis sel sügisel rahvamajaga seoses tehti ja ma ei näe põhjust, et koostöö võiks halveneda. Rahvamaja olnud piisavalt tõsine väljund, et ülejäänud väljundeid kinni tõmmata,» kommenteerib Astel.
Õpetaja võib omal poolt lisada, et «koostöö valla allasutustega on hästi positiivne ja et ei jõua nii palju teha ja välja pakkuda, kui tegelikult võiks ja võimalust oleks». «See on oma laiskus» ütleb õpetaja Nuga.
Kogudus ootab külalisi

Jaan Nuga sõnul on nüüd majas kolmkülalistetuba ja lisaks suurele saalile kööginurgaga konverentsisaal. See annab kogudusele võimaluse ruume näiteks konverentsi korraldamiseks välja üürida. Aeg tuleks muidugi eelnevalt kokku leppida. See oleks külaliste panus Palamuse koguduse tegemistesse.
Rahvamaja valmis õigeks ajaks: juba avamisjärgsetel päevadel saab maja rahvast täis, jõulupidudele oodatakse pensionäre, peresid jne.
Rita Pokk