Esileht » Uudis » Esileht »

Ilutsegu sinus need, kes armastavad sinu nime! (Ps 5:12)

31.08.2010 | | Rubriik: Esileht

27. augustil tasus ette võtta teekond Pärnu Eliisabeti kirikusse.
Meister Hardo Kriisa uue oreli sissepühitsemisega on sellest saanud ajalooline päev Eesti orelite maailmas. Tänu ja sügav kummardus siit Võrumaalt nii meistrile kui kõigile neile, kes selleks oma hea osa on andnud.
Ei ole keeruline suure rahaga suurt asja teha, aga 3,2 miljoni krooniga hea 30 registriga orel valmistada on kunst küll. Võrratu oli kahe oreli koosmäng. Vana Kolbe-orel jõuline, tüse, tõsimeelne, uus Kriisa orel noorusest pakatav, särav, värvirikas – selles õhtus olid nii orelid kui nendel mängijad üksteise väärilised.
Kui pilk oreli sisse heita, leiab siit nii mõndagi õpetlikku ja kasulikku. Sees seisavad viled, oma tubli 2000 tükki, suured ja pisikesed, erineva kuju ja iseloomuga, igaühel oma kindel koht ja ülesanne omas registris.
Aga kõik nad kuuletuvad vastuvaidlematult organisti pisimalegi sõrmeliigutusele. Nad ei rivaalitse, vaid töötavad koostöös ja harmoonias. Siit oreli sõnum meile: kuulekus Jumalale, koostöö, ilu ja harmoonia!

Andres Mäevere,
Võru koguduse õpetaja

Mina olen Hea Karjane. Minu lambad kuulevad minu häält ja mina tunnen neid ja nad järgnevad mulle ning ma annan neile igavese elu. (Jh 10:11a,27–28a)