Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Õpetaja Jaak Tauli 100. sünnipäev

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

Laupäeval, 21. mail tähistas Inglismaal Londonis elav õpetaja dr Jaak Taul oma sajandat sünnipäeva.


Auväärne õpetaja Jaak Taul oma laste Tiina (vasakult), Andrese ja Virge keskel.

Auväärses eas juubilar on Eesti vanim luteri kiriku vaimulik ja vanim Eesti Üliõpilaste Seltsi liige. Jaak Taul on ka viimane ennesõjaaegne Kaitseliidu õpetaja.

Sünnipäevalast olid õnnitlema tulnud tema tütred Virge ja Tiina peredega Inglismaalt ning poeg Andres Kanadast. Eestist tõi õnnitlusi kaitsejõudude peakaplan kolonel Tõnis Nõmmik.

Kaitseliit autasustas Jaak Tauli II klassi Valgeristi märgiga, mille andis üle Eesti kaitseatašee Inglismaal kolonelleitnant Lauri Einre. Kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõutsi ja peapiiskop Andres Põderi õnnitlused luges ette ja andis juubilarile üle peakaplan Nõmmik.

Jaak Tauli olid õnnitlema tulnud tema Londonis töötavad ja õppivad seltsikaaslased EÜSist, kirjaliku sünnipäevaõnnitluse oli saatnud kuninganna Elisabeth II.

Pühapäeval tähistas E.E.L.K. Londoni kogudus oma endise õpetaja ja Inglismaa praosti Jaak Tauli 100. sünnipäeva tänujumalateenistusega. Teenis koguduseõpetaja Lagle Heinla, jutlustas Jaak Tauli poeg, Toronto Peetri koguduse õpetaja dr Andres Taul, pühakirja luges Eesti Vabariigi suursaadik Inglismaal Kaja Tael.

Jaak Taul sündis 21. mail 1905. aastal Viljandimaal. Tartu ülikooli usuteaduskonna lõpetas 1928. aastal, samast aastast kuulub EÜSi. 1. aprillil 1929 ordineeris piiskop Jakob Kukk Tallinna Toomkirikus Jaak Tauli õpetajaks. Esimene töökoht oli Tartu Ülikooli koguduse abiõpetaja. Eesti esimese kirikuõpetajana saadeti ta Inglismaale Cambridge’i ülikooli edasi õppima ja doktorikraadiks valmistuma.

Tagasi kodumaal, teenis mõnda aega Petseri kogudust ja oli Võru praosti kt. Oma 30. sünnipäeval, 21. mail 1935 kaitses doktoriväitekirja «Kristluse jumalariigi õpetus».

Piiskop Rahamägi oli teda juba korduvalt saatnud kirikuvahelistele konverentsidele välismaale. Kui EELK-le saabus kutse Canterbury peapiiskopilt tulla Lambethi paleesse läbirääkimistele kirikutevahelise armulaua osaduse üle, võttis piiskop ta endaga kaasa. Vastav leping kirjutati alla 1938. aastal. Kuni kodumaalt lahkumiseni 1944. aastal teenis Jaak Taul Tartu Peetri koguduse õpetajana.

Eestist lahkumisele järgnes kolm aastat Saksamaal, kus ta teenis nii põgenikelaagrites kui ka saksa kogudustes. 1947. aastal valiti ta Londoni eesti koguduse õpetajaks, mõni aasta hiljem sai temast 40 aastaks E.E.L.K. Inglismaa praost ja konsistooriumi liige. Viimase ametitalituse pidas ta Eesti Vabariigi uue saatkonnahoone pühitsemisel 1990ndatel aastatel, olles siis juba üle 90 aasta vana.

Jaak Taul asutas Briti Luterliku Nõukogu (Lutheran Council of Britain) ja oli 30 aastat selle esimees, oli Luterliku Maailmaliidu asutajate hulgas. Külastades LMLi konverentse, kohtus ta salaja ka Eesti tollaste peapiiskoppide Jaan Kiiviti (sen), Edgar Hargi ja Alfred Toomingaga. Ta korraldas pakkide saatmist Eestisse – peaaegu kõik tollased õpetajad kandsid Jaak Tauli saadetud riidest õmmeldud talaare.

Tiiu Pikkur