Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Suure-Jaani kirik särab tuledes

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Hingedepäevaks, 2. novembriks süttivad Suure-Jaani kiriku ümber laternad; pühakoda on saanud ammuoodatud välisvalgustuse.Paaril oktoobriõhtul võis Suure-Jaani kiriku ümber näha jalutajaid ja uudishimulikke seismas: imetleti pühakoja äsja valminud valgustust. Ehkki nn valgustusproove on tehtud oktoobris mõned korrad ja projekti tellija Suure-Jaani vald on rajatise ka ehitajatelt vastu võtnud, süttivad tuled alles ülehomme.  Foto erakogustPaaril oktoobriõhtul võis Suure-Jaani kiriku ümber näha jalutajaid ja uudishimulikke seismas: imetleti pühakoja äsja valminud valgustust. Ehkki nn valgustusproove on tehtud oktoobris mõned korrad ja projekti tellija Suure-Jaani vald on rajatise ka ehitajatelt vastu võtnud, süttivad tuled alles ülehomme.  
«Varem oli kiriku ja kalmistu kohal pime auk,» ütles koguduse õpetaja Kristi Sääsk. Nüüd paistab kirik väga kaugelt silma ja elavdab linna üldmuljet oluliselt. «Vaatepilt on imeilus, ehkki esialgu harjumatu,» märkis Sääsk. «Meie kauni keskaegse kiriku ilu tuleb õhtuses tulevalguses väga hästi esile,» kirjeldas õpetaja nii enese kui ka kohaliku rahva ühist arvamust.
Kiriku välisvalgustus oli kirikurahval ja vaimulikel kaua südamel. Kristi Sääse sõnul oli sellest aastaid aeg-ajalt vallaametnikega juttu tehtud, aga tegudeni ei jõutud. Suur oli koguduserahva üllatus, kui vallast teatati, et nüüd viimaks projektid tehtud ja hakatakse ehituslepinguid sõlmima.  
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus andis kõnealuseks projektiks 266 447 krooni ning vald lisas sellele 47 020 krooni. Töö tegi Viljandi firma Iffel Energia. «Kogudus pole sellesse sentigi pannud, meie osaks jäi vaid suur rõõm,» ütles Sääsk.
Kuidas valgustatud kirikuõue koguduse elus ära kasutada, selleks õpetajal veel ideid pole. Kuid ehk leiab mõnigi valguseimetleja ja seni pühakojast ükskõikselt möödakäinu nüüd ka tee kiriku ukseni.
Lea Jürgenstein