Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Nelipühilased said oma kodu

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Toompea külje all asuvast ajaloolisest Harjuoru võimlast saanud Eesti Kristliku Nelipühi Kiriku Toompea keskuse uksed on avatud kõigile.

Nelipühi kiriku  keskuse majast läheb mööda iga Toompeale tõttaja.

Nelipühi kiriku keskuse majast läheb mööda iga Toompeale tõttaja.

Ülemöödunud aastal ostis nelipühi kirik 45 miljonit krooni maksnud Harjuoru võimla – maja, millest on mööda käinud kõik Toompeale tõttajad. Sada aastat tagasi ehitatud võimlast on nelipühilased aastaga ehitanud kirikukeskuse, kus piiskop Ago Lilleoru sõnul saab kiriklike toimingute kõrval korraldada kontserte, konverentse, seminare, külastada kohvikuid ja palju muud. «Et see ei oleks ainult rangelt sakraalhoone, vaid et seda saaks kasutada ka siis, kui meie maja kogudusena ei vaja,» on piiskop veendunud.

Saal sobib üritusteks

Et maja on muinsuskaitse all, siis väga suuri ümberehitusi ei saanud teha. Suurem muudatus oli keldrikorruse juurdekaevamine ja katusealuse väljaehitamine koguduse kontoriruumideks.

«Nüüd on meil pinda kokku 1460 m² ja see on juba arvestatav suurus,» tutvustab piiskop maja. Peasaal on varustatud tänapäevase tehnikaga nii, et igasugusel tasemel konverentse ja kontserte saaks korraldada. Saali akustika loomisel olid abiks oma ala spetsialistid. Kui praegu kasutusel olevad ajutised toolid asendatakse saalitoolidega, siis saab neid vajadusel lava alla lükata ja saalis kas või tantsu lüüa. Saali all on moodsad abiruumid.

Linnarahvale avatakse ka kohvik. Köök on juba sisustatud ja kokk palgatud. Kui kohvikumööbel paika saab, siis võib uksed avada. Suvel saab istuda ka välikohvikus. Keldrikorrusele seatakse sisse noortele mõeldud netikohvik.

Sellise hoone renoveerimine ei ole odav töö. Ago Lilleorg ütleb, et ainult koguduse annetustega sellega hakkama ei oleks saanud. «Müüsime ära oma endise kontorihoone, kus tegelikult kirikusaal puudus.

Peatöövõtja oli meie koguduse liige, kes endale sentigi kasumit ei võtnud ja ehitas seda maja kui jumalariigi jaoks. Ilma heade kaastöölisteta sellist maja ei oleks ehitanud. Tööde maksumus on ca 20 miljonit krooni ja loodame selle võlgadeta lõpetada.»

Siin on kõvasti sporti tehtud

Toompea 3 asuva juugendstiilis hoone projekteeris 1907. aastal tsiviilinsener Arthur Hoyningen-Huene. Alates 1908. aastast kasutati seda Eestimaa Rüütelkonna Toomkooli spordikompleksina.

Piiskop Lilleoru sõnul on siin majas omal ajal isegi maailmarekordeid püstitatud ja see hoone on paljudele tähtis just spordihoonena. Maja sajandaks sünnipäevaks plaanitakse selle ajalugu raamatuna välja anda.

«Üks märkimisväärne asi on veel, millele olen mõelnud,» räägib piiskop. «Selle maja arhitekt on teinud Tallinnas veel ühe hoone – adventkiriku Mere puiesteel. Ja nüüd sai tema teisest majast ka kirik.»

Nelipühi kiriku Toompea keskuse ametlik avamine ja õnnistamine on mai lõpus. «See on meie esimene päris oma kodu, kus kontoriruumid ja kirikusaal on ühes majas,» rõõmustab piiskop Ago Lilleorg.

Tiiu Pikkur