Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Hea peretöö kasvatab kiriku liikmeskonda

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Pia Ruotsala, kes tegutseb aasta algusest EELK peretöö koordinaatorina, peab oluliseks teadvustada, et pere on süsteem ja kiriklik peretöö võiks olla ka süsteemne.

«Minu töö juures on kolm haru: koguduste peretöö toetamine, perenõustamistöö käivitamine ja eriti ennetav töö,» selgitab Pia Ruotsala ja jätkab: «Vaimulik võiks mõelda juba laulatuse puhul, kuidas hoida abielu. Kui kirik laulatab, siis ta peab olema ka kaasvastutav, et paari hoida ja hiljem nõustada. Mõjutustöö teema on näiteks see, kuidas saaksime kaasa rääkida ühiskonnas olulistel pereteemadel. Näiteks väljaränne, mis tähendab, et lapsed jäävad üksinda. Kuidas kirik saaks siin kaasa tulla? Raskemad teemad on lastekaitse, perevägivald, mis tegelikult on igal pool olemas, ja me kirikuna võiksime siin midagi muuta. Võibolla me näeme seda muutust ainult ühe pere juures, aga juba seegi on väga hea.»

Peretöö võimalusi arutati konsistooriumis peetud ümarlaual. Mida otsustati?
Ümarlaud oli koguduste inimestele ja teemad puudutasid just koguduste peretööd: jumalateenistuslik elu, sh peremissa, pühapäevakool, lastehoid jumalateenistuste ajal, kristliku kasvatusega seotud teemad, peretöö kristliku kooli juures, diakooniline peretöö jne.
Otsustasime kokku tulla edaspidigi ja erinevates kohtades. Sügisel saame taas kokku, et neid ideid ja peretöö vorme, mis Eestis hästi toimivad, jagada. Ümarlaua memo saadame kogudustele. Äkki mõni kogudus leiab, et sellist peretööd võiks küll hakata tegema või et – ahhaa, seal ka tehakse, äkki saame ükskord kokku ja mõtleme koos, kuidas seda tööd arendada.

Aasta tagasi olete meie lehes öelnud, et enamik EELK vaimulikke ei tea veel, mis on peretöö. Kas nüüdseks on midagi muutunud?
Ma arvan, et teadvustamist peretöö vajalikkusest on rohkem. Võibolla see ongi üks asi, mida me peame kirikuna rohkem tegema. Süsteemset peretööd võiks alustada, kui üks paar laulatatakse. Kirik on seal, kus inimeste elus midagi toimub: kirik laulatab, pakub tuge abielule, siis sünnib laps ja jälle on vaja tuge – alguses koguduse beebikooli või muusikastuudio kaudu, siis pühapäevakool ja nii edasi. Kuidas kirik võiks käia inimese kõrval tema sünnist surmani – sellist süsteemset mõtlemist veel väga palju näha ei ole.
Minu peretöö projekt on kolmeaastane. Oleme arutanud usuteaduse instituudis, kuidas vaimulikke koolitada, nii et neil need oskused oleksid. Kui vaadata statistikat, siis luterlaste arv kahaneb. Me ei pea otsima süüdlasi, vaid mõtlema, mida võiksime teha, et tulevikus oleks teisiti. Usun, et kui me ei panusta peredesse, siis ei ole meil tulevikus ka liikmesannetajaid. Kui kirik tahab selgemat tulevikku, siis ta peab panustama just peretöösse, sealjuures on oluline kristlik kasvatus ja süsteemne mõtlemine. Kirik ei pea olema ainult koht, kus tähtpäevi pidada, vaid kirik peab ka raskustes olles tuge andma.

Kas kirikul on selleks jõudu?
Meie ressurss on väike, me peame tegema koostööd näiteks kohaliku omavalitsusega jt kirikuväliste organisatsioonidega. Mitmes koguduses on see töö hästi käimas. Kui Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus on asutanud peretöö toimkonna, siis seal on kaasa haaratud neid, kes korraldavad pereüritusi. Kogu vastutus ei ole vaimuliku peal, pigem on see jagatud. Erinevad kultuuriinimesed teevad praktilise töö. See aga nõuab usaldust. Vaimulik peab leidma õiged inimesed. Usun, et inimesed on motiveeritud, kui neile antakse vastutus ja ka vabadus teha erinevaid asju. Hea näide on ka Kuressaare Laurentiuse kogudus, kus õpetaja Anti Toplaan peab paarisuhte seminari.
Septembrist liitub EELK peretööga Mirca Kukkasniemi, keda saab kutsuda kogudustesse korraldama vanemluse ja paarisuhte koolitust ja peretöö arendamist. Ka Pia tuleb koguduste ja praostkondade juurde, et peretöö võimalustest lähemalt rääkida.
Tiiu Pikkur

25.–26. septembril usuteaduse instituudis paarisuhtetöö koolitus.
18.–20. oktoobril LNÜ perelaager.
Info: pia.ruotsala@eelk.ee, tel 5697 1506.