Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Sakslane Stefan Groote on leidnud Eestis kodu

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

Eestisse tõi Stefani abikaasa leidmine. Eestlane Edith ja sakslane Stefan kohtusid Prantsusmaal koorifestivalil Europa Cantat aastal 2000. Nad abiellusid Eestis.

Stefan asus otsima erialaseid sidemeid Eestis, et võiks asuda uuel kodumaal tööle. Ta on teadlane, elementaarosakeste füüsik, õppinud Dortmundi ja Mainzi ülikoolis ja Cornelli ülikoolis USAs. Stefan on doctor habilitatus. Töö Tartu ülikoolis leidis ta 2004. a vanemteadurina. Umbes samal ajal kolis noor pere Tartust Elva, täpsemalt Peedule. Siin sündisid ka lapsed, praeguseks üheksa-aastane Linda ja seitsmeaastane Maarja.

Oskab eesti keelt
Stefan õppis eesti keele ruttu ära. Juba enne abiellumist, Ameerikas elades, tuupis ta pähe keeleõpikut. 2006. a hakkas pidama loenguid eesti keeles. Keelt õppis ta armastuse pärast ning ka soovist osaleda siinse maa ja rahva elus, mitte olla võõras. Peale saksa ja eesti keele valdab ta inglise keelt ning oskab rootsi keelt. Hispaania ja vene keele omandamine on jäänud pooleli.
Stefanile meeldib Peedul (ja Eestis üldse) see, et loodus on lähedal ja inimesed tunnevad kõik üksteist. Eesti elus kritiseerib ta liberaalset majandust. Nii väikese asustustiheduse juures ei anna turu iseregulatsioon efekti. Stefan käib sageli kuus kilomeetrit, et jõuda bussi peale, ning raudtee paistab Eestis välja kui kaks haruteed, mitte aga raudteevõrk.
Sakslasliku otsekohesusega nõuab ta teavet ja vastutust ka kõrgemalt poolt. Ta märkab, et eestlased on viletsates olukordades liiga leplikud ja vaiksed.

Töötab vabatahtlikuna
Kristlastena otsisid Edith ja Stefan Groote kogudust ning leidsid Elva kirikus sõbraliku vastuvõtu. Ei võtnud kaua aega, kui algas vabatahtlik töö, kõigepealt pühapäevakoolis, seejärel organistina. Siis valiti Stefan nõukogu liikmeks ja juhatuse esimeheks.
Kirikutöö pole Stefanile olnud võõras. Saksamaal kuulus ta Westfaleni evangeelsesse kirikusse. Kodukoguduses Hagenis on ta võinud vabatahtlikuna kaasa töötada ajal, mil kogudus tuntavalt elavnes. Ta tegi pühapäevakooli- ja noortetööd.
Koguduse noortekoorile, mis tekkis just sel ajal, on ta kirjutanud kolm muusikali. Pärast ülikoolilinna Mainzi kolimist jätkas Stefan kogudusetööd kodulehekülje toimetajana ning on teinud veidi kirikutööd Hesseni maakirikus.
Ka Elvas paneb ta koos abikaasa Edithiga lapsi laulma. Stefan osaleb Valga praostkonna muusikatöös. Erinevusena Saksamaa ja Eesti kirikutöös näeb ta, et Eestis on nõukogu koosolekud lühikesed ja harvad. Saksamaal koguneb koguduse juhatus kord kuus ja koosolek kestab kella kuuest keskööni.

Armastab muusikat
Stefan on nagu eesti mehedki hoolas majaehitaja. Edith ja Stefan Groote ostsid vana maja Peedul raudtee ääres. Stefan hakkas maja suuremaks ehitama, kuid nõnda, et iga aknaruut, iga saelõige oleks just selline, nagu puusepad samas linnaosas seda aastakümneid on teinud. Kui hoonele lisandus suurust ja mahtu, siis ikka sellises vormis, mis oli olnud varemgi ja mida esines kusagil naabruses.
Ehitustöö sujub Stefani käes ladusalt, sest ta tunneb väga hästi geomeetriat, ja pole vahet, kas siis silma järgi või matemaatiliselt. Igal laupäeval köetakse sauna. On ette tulnud ka raskusi. Ühe talve on Grootede pere elanud koguni katuseta majas.
Edith ja Stefan kohtusid koorifestivalil. Muusika on Grootede elus tähtis. Elva koguduses on kolm koori-ansamblit. Peale selle on Stefan oluliseks hääleks maaülikooli kooris Camerata Universitatis. Küllap on Stefani aasta tipphetkeks just mõni päev Cameratas või siis Valga praostkonna laulupäev. Ta mängib klaverit, orelit ja tšellot.
Vallo Ehasalu