Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Põlva Maarja kirikus säravad säästlikud LED-pirnid

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

22. detsembril jõudis lõpule EELK Põlva Püha Neitsi Maarja kiriku valgustusprojekti esimene etapp, mille käigus vahetati LED-pirnide vastu välja üks neljandik kiriku senistest pirnidest. Ettevõtmise algatas koguduse vastvalitud juhatuse liige Aare Lepaste.

Juba suve lõpul rääkis EELK Põlva Püha Neitsi Maarja kiriku õpetaja Toomas Nigola kogudusele murest, et nii laelühtrid kui ka alataripirnid värvimuusikana omatahtsi sisse ja välja lülituvad. Lisades siia ka avatud energiaturust tingitud hinnatõusu, oli põhjust piisavalt, et kiriku valgustitega midagi ette võtta. Vaimuliku jagatud mure lahendamise võttis enda kanda koguduse liige Aare Lepaste.
Aare sõnul on julge hundi rinnaga kaks võimalust – see on kas rasvane või haavleid täis. «Pidasin otstarbekaks jätta säästukateajastu vahele ja minna kohe LEDi teed. Paar nädalat kulus leidmaks firmat, kes muu hulgas tooks maale ka kiriku tarbeks pasliku kujuga pirne. Oma üllatuseks jõudsin õigeima lahenduseni motomehest naabrimehe kaudu, kelle omakorda motomehest tuttav just meile sobivaid LED-pirne maale tõi,» sõnas Aare.
LED-lambid tarnis Põlva Maarja kirikule Eesti kapitalil põhinev firma Velled OÜ, mis asub Raplas ja on tegutsenud 2004. aastast. Esimene kohtumine firma esindaja Mait Mäesaluga toimus Põlva Maarjas septembri lõpus ning juba 5. oktoobril esitas Aare proovitellimuse. Esmane eesmärk oli vahetada välja altariesise kroonlühtri pirnid, samuti altari ning kantsli senised seinavalgustid.
Meritsi tulnud saadetis jõudis kohale 21. detsembril. Päev hiljem, pärast paar tundi kestnud kõrgustes turnimist ja mõnede vanade läbipõlenud pesade väljavahetamist särasid uued ja säästlikud valgusallikad oma kohal.
«Juhatuse nimel teen sügava kummarduse seitsmele Põlva ja Põlva lähiümbruse firma juhile, kes alustatud, kuid praeguseks veel pooleliolevat valgusprojekti toetasid. Rõhutan sõna «pooleliolev», sest uusi valgusallikaid vajavad veel tervelt kolm kroonlühtrit ja paras ports seinavalgusteid. Seega oleme avatud kõikidele häädele toetajatele. Senitehtuga saab aga tutvuda igal pühapäeval kell 11 algaval jumalateenistusel,» sõnas Aare Lepaste.
Toomas Nigola lisas, et tegelikult saab tehtuga tutvuda ka teenistusevälisel ajal, sest kirik on avatud külastajatele esmaspäevast reedeni ning tulija teed valgustavad just need allikad, mis välja vahetati, ehk siis alatarivalgustus.
Koguduse vaimuliku sõnul on kirikus kokku veidi üle kahesaja pirni, millest neljandik on nüüdseks asendatud LED-pirnidega. Uute pirnide võimsus on 3 W, kuid vaataja silmade jaoks on valgustugevus ligilähedane 40 W pirniga. Nigola märkis, et tulevase energiasäästu kõrval on juba praegu märgatav muutus see, et suvaline sisse-väljalülitumine on lõppenud.
Margit Õkva,
Põlva, Koit

Pildigalerii: