Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Mälestus annetajast salvestus tänumaalis

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Põlva Maarja koguduse sekretär-infojuht Ave Kägo andis aasta lõpul kogudusele kingitusena üle portreemaali Albert Parrasest, kelle pärandi toel ehitati välja vana pastoraadimaja pööningukorrus.

Kunstihobiga Ave sõnul ajendas teda annetaja mälestust portreesse maalima tänutunne. «Albert Parrase heateo toel on kogudusel olemas sellised suurepärased pastoraadiruumid. See on minu igapäevane töökeskkond ning kui ma mõtlen selle peale, kuidas see teoks on saanud, siis lihtsalt ei saanud teisiti, kui pidin seda tegema. Maal sündis tänutundest. See on midagi nii imetlusväärset, kui keegi kusagil kaugel võõrsil kannab südames mälestust kodukandist,» märkis Ave Kägo.
Ave lisas, et töö maaliga laabus algusest peale: «Olin nagu kõrgemalt poolt juhendatud. Iga maaliga ei suju töö nii ladusalt. Sellega oli töö puhas rõõm.» Autoril oli Parrase portree maalimiseks kasutada vaid 2008. aastal kohalikus ajalehes ilmunud foto. Toona kasutatud foto pärines pärandi üleandmisega tegelnud Parrase hea abilise ja tuttava Salme Fouldsi erakogust.
Albert Parrase portree leidis koha pastoraadi seminarisaali seinal.
24. veebruaril 1915. aastal sündinud Albert Parras veetis oma elu algusaastad Põlvas. 1944. aastal oli tema ja ta abikaasa saatus sarnane paljude teiste kaasmaalastega – nad põgenesid Rootsi ning 1948. aastal liikusid edasi Kanadasse. Sama aasta detsembris saabusid Parrased Halifaxi ning juba järgmise aasta kevadel alustas Albert tööd Hamiltoni Studebakeri autotehases. Hamilton jäigi tema koduks.
Oma elu viimased aastad saatis Albert Parras mööda Torontos eestlaste hooldekodus Ehatare. Ta lahkus igavikku 2006. aasta 25. oktoobril ning on maetud Hamiltoni metsakalmistule.
Lisaks pastoraadi pööningukorruse väljaehitamisele soojustas kogudus Parrase pärandist õpetajamaja, korrastas kiriku käärkambrit ja rekonstrueeris pühakoja elektrisüsteemi.
Margit Õkva,
Koit