Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Jumala templiks ja koguduse koduks

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Simunapäeval, 28. oktoobril toimus Käsmu kiriku siseremondi järgse taaspühitsemise pidulik jumalateenistus.

Ootamatult saabunud talv esitles pidupäeval Käsmu jõudnutele ajaloolist kapteniteküla kauni pühadekaardina. Ka 1864. aastal pühitsetud kirikuhoone oli katteks saanud kena lumekuue ning jumalateenistuse algust oodates said pisemad kirikulised aega lumememme meisterdamisega sisustada.
Muinaslugu jätkus õuest pühakotta astudes. Kes viimati Käsmu kirikut külastas veel pool aastat tagasi, pidi nüüd teenistusele saabudes ahhetust tagasi hoidma – paljude ühise pingutuse tulemusena on vana kaluriküla puukirik saanud täiusliku interjööri.
Jumalateenistusel, mis lisaks kiriku taaspühitsemisele oli ka leeripüha, kasvatades koguduseperet viie uue liikme võrra, oli läbivaks mõtteks tänu: tänati lahkeid annetajaid, renoveerijaid ja Jumalat, kes kõik hästi on lasknud korda minna.
«Mõtleme tänus kõigile neile, kes on aidanud selle kauni kiriku ilusamaks muuta,» ütles peapiiskop Andres Põder oma kõnes. Ta võrdles pühakoja remonti inimese elu uuendamisega: see on nagu usuvõitlus, mille tulemuseks jõuline võit. Peapiiskop taaspühitses Käsmu kiriku Jumala templiks ja koguduse koduks.
Käsmu kiriku siseremondi eeskujulik sujumine pani koguduse hooldajaõpetaja, Rakvere Kolmainu koguduse õpetaja Tauno Toompuu mõtisklema, et «seda nagu oleks juhitud kusagilt mujalt». «Tahame vaadata sinu poole siis, kui meie elus toimuvad suured asjad,» pöördus ta Kõigevägevama poole.
Käsmu kogudust diakonina kaks aastat teeninud Urmas Karileedil jagus häid sõnu kõigile, kes sel või teisel kombel kiriku siseremondi heaks panustanud. Pikas tänatavate nimekirjas tõi ta esile Tartu Restauraatori OÜ restauraatori Kristiina Ribeluse, kelle osaks oli remondieelne uuring ning renoveerimine ise. Suur tänu öeldi koguduseliikmele Virge Ongile, kes koostas projektitaotluse Leader-programmile, kust saadi 90% vajaminevast rahast ehk 37 998 eurot. Tänati ka Aarne Vaiku, kellelt kingituseks saadud laevamudel Kristenbrun altari kõrvale riputatult Käsmu kirikust tüüpilise rannakiriku teeb.
Viru praost Peeter Kaldur tänas omakorda diakon Karileeti, kelle hoole all on kogudus liikmete arvult mitmekordselt kasvanud: «See on jäägitu pühendumine oma tööle,» nimetas ta põhjuse, miks Käsmu kogudus kahe aastaga 46 liikmelt 96ni on kasvanud.
Liina Raudvassar

Käsmu kiriku siseremont
Vahetati elektrisüsteem, kilp, juhtmestik ja valgustid
Seina pandi uus algupärase mustriga käsitsi maalitud tapeet
Aaderdati kantsel, puldid ja pingistik
Marmoreeriti altar ja altarisambad ja kantsel; värviti lagi, põrand ja pööningutrepp
Remonditi oreliprospekt