Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Johannes Kivisalu: sammuke Jumalale lähemale

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

Väärtustades eelkäijate tööd, kirjutan sada aastat tagasi sündinud Johannes Kivisalust, kes jõudis oma elu jooksul jagada inimestele Jumala armu mitmes koguduses.

Hilisem kooli- ja kirikuõpetaja sündis 23. augustil 1912 Rõngu vallas Koruste külas ja kandis 1935. aastani Johannes Kitse nime.
Esimesed tarkuseterad kogus ta isa käe all kohalikus algkoolis õppides. Kodust sai kaasa esimese kiriklike sakramentide kogemuse, sest kooliõpetajast isal tuli ka lapsi ristida, surnuid puusärki panna ja maamulda sängitada.
Rõngu algkooli lõpetamise järel saadeti poiss suurde linna Tartusse, et jätkata perekonnas traditsiooniks saanud kooliõpetaja ametit. Suvel 1931, kui õpetajate seminar lõpetatud ja pärast seda kaitseväes käidud, ootas ees koolipõld. Esmalt töötas Johannes Kivisalu kandidaadina Metsküla algkoolis ja 1933. aastast täieõigusliku pedagoogina Ahja algkoolis.
Sinna jäi ta siiski vaid aastaks, sest kutsuti koolijuhatajaks kodusesse Koruste algkooli, kus isa pärast 47 tööaastat pensionile läks. 1941. aastal määrati Kivisalu Sadala algkooli juhatajaks, olla sai ta ametis kuni mobiliseerimiseni 1944. aastal. Sõjavangi sattununa järgnes vangistus ja töölaager.
Nüüd oli saatusel pakkuda talle inimeste teenimisel uus lehekülg. Kuna Johannes Kivisalu oli jõudnud enne sõda paar aastat õppida usuteaduskonnas, pakkus konsistoorium talle jutlustaja kohta Laiuse koguduses. 4. mail 1950 sooritas ta aseõpetaja kutseeksami, 24. mail ordineeriti aseõpetajaks ja järgmised kaks aastat oli Laiusel aseõpetaja, kuni ta kohalt vabastati.
Edasi oleks tema eluloos justkui auk sees. Nagu poleks nelja aastat tema elust olnudki. Siiski leiab andmeid, et see aeg tuli veeta vangilaagris. Arvata võib, et aastatel 1952–1956 tuli maksta lõivu varasema karistuse eest, nagu see sageli juhtus.
Taas vabaduses, määrati Kivisalu teenima Läänemaale, kus ta 1956–1963 oli ametis Hanila ja Karuse koguduses ja 1960–1963 Lihulas. Õpetaja kutseõigus anti talle 1960. aastal.
Veel jõudis ta teenida Pilistvere koguduses, kust ta konsistooriumi 17. oktoobri 1968. aasta otsusega vabastati ja edasi Avinurme suunati. Jõudis ta seal vaid kohaneda, kui aasta pärast tervislikel põhjustel teenimisest loobus.
Johannes Kivisalu suri 26. mail 1976.
Rita Puidet