Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Petseri Peetri kiriku orel ootab kordategemist

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Petseri Peetri kiriku täissaalile andis kontserdi organist Elke Unt.

«See peaks oleme Eesti riigi ja rahva auasi, väljakutse meie ärimeestele teha korda Petseri kirik ja selle orel,» on Elke Unt resoluutne. Undi sõnul on luteri kirik koos 1928. aastal vendade Kriisade ehitatud oreliga väheseid märke, mis kõnelevad Petserist kui kunagisest Eesti maakonnalinnast. Sestap võiks olla riikliku tähtsusega küsimus, kuidas eesti jalajälge tänase riigipiiri taga nähtaval hoida.
Petseri kirik oli huvilistest puupüsti täis, umbes 350 inimest soovis osa saada kontserdist, kus Elke Unt pakkus peale saksa ja prantsuse uuema orelimuusika veel Edgar Arro eesti rahvaviiside seadeid. «Olin meeldivalt üllatunud nii rohkest kuulajaskonnast, tundes samas piinlikkust, et ei saanud pilli kehva seisu tõttu maksimaalselt hästi mängida,» rääkis Elke Unt, selgitades, et «mitmed registrid ei mängi ning nahklõõtsakesed vajavad väljavahetamist, oodates pikisilmi meistri kätt».
Kuuendat hooaega, maist septembrini, korraldab oreli- ja vokaalmuusika kontserte Petseri kirikus MTÜ Rohuaia Rist, mille juhatuse esimees Elmet Vaaks kinnitas Eesti Kirikule, et kontserdid on leidnud Petseri kultuurielus kindla koha. «Kunagise Eesti linna luteri kirikust on saanud kogu Pihkva oblasti unikaalne kontserdipaik, kuhu ei peeta kaugeks tulla muusikat nautima isegi Peterburist ja Moskvast.»
Tänu headele koostööpartneritele eesotsas Petseri linnavalitsusega on kontserdid korda läinud, on olnud võimalik kutsuda Eestist muusikuid, korraldada nende viisa ning vajadusel majutada ja toitlustada.
«Ilmet on võtmas kahepoolne tegevus,» on Elmet Vaaks rõõmus, toonitades vajadust Eesti riigi toetuse järele. «Miks ei võiks Petseri Peetri kirik nagu Peterburi Jaani kirik olla eesti kultuurielu keskuseks väljaspool Eesti riiki,» küsib ta.
Hooaeg plaanitakse lõpetada 23. septembril.
Liina Raudvassar