Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Heinrich Göseken sai mälestuskivi kirikuväravas

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Mälestuskivi avamisel peab kõnet praost Tiit Salumäe (vasakult), kuulavad Eesti Piibliseltsi peasekretär Jaan Bärenson ja Kullamaa vallavanem Jüri Ott. 
Arvo Tarmula, Lääne Elu

Laupäeval meenutati Kullamaal kuulsat pastorit ja keeleuurijat Heinrich Gösekeni tema 400. sünniaastapäeval.

Kullamaa kiriku peavärava juures avati Gösekenile mälestuskivi, mille valmimisele aitasid kaasa vallavalitsus ja eraannetajad ning kahe meetri kõrguse graniidimüraka tegid valmis Kohila kiviraidurid. Kultuurimaja juhataja Loit Lepalaane sõnul on kivile paigaldatud tekst tema koostatud ja asjatundjatega kooskõlastatud.
Mälestuskivi avamisele järgnes traditsiooniline kultuuriajalooline konverents ettekandjatega Tartust ja Tallinnast. Kultuurimajas oli vaadata näitus, mille ühe osa sisustas Eesti Piibliselts. Õhtul peeti kirikus mälestusteenistus, kus teenis õpetaja Lembit Tammsalu ja mängis ERSO metsasarvekvartett.
Saksamaal Hannoveris 1612 sündinud ja Rostocki ning Königsbergi ülikoolis õppinud Heinrich Göseken tuli Läänemaale Rootsist 1638. aastal. Kullamaal oli ta õpetajaks 1641. aastast kuni oma surmani 1681 ning on maetud kirikusse.
1660. aastal ilmus tema Kullamaa kihelkonna murraku põhjal välja antud eesti keele grammatika koos saksa- ja ladinakeelse sõnastikuga. Ka on ta tõlkinud eesti keelde 127 kirikulaulu.
Eesti Kirik