Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Palvushommikusöök koos presidendiga

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Lauri Luik palvushommikusöögil Washingtonis. Erakogu

Haapsalu Püha Johannese koguduse nõukogu liige Lauri Luik (riigikogu liige, reformierakond) kirjutab, et veebruari alguses oli ta kutsutud osalema USA rahvuslikul palvushommikusöögil ühes president Obama, asepresident Bideni ja teiste poliitiliste liidritega üle maailma.

Viibisin Ameerika Ühendriikides nädala, mis oli täis kohtumisi poliitikutega maailma eri paigust. Nädala tähtsündmuseks oli aga USA rahvuslik palvushommikusöök.
Kui hotelli ette saabusime, oli kvartal ümber piiratud ning kõik tänavad ümberringi suletud. Olime kohal kell 6.15, mis tähendab, et meil oli täpselt tund Hiltoni suurde saali istuma jõudmiseks. Nagu viimastel aastatel tavaks, on kutsutud umbes 4000 külalist, sh kongresmenid, senaatorid, presidendid, (pea)ministrid, parlamentide liikmed jt külalised.
Palvushommikusöögi eesmärk on tuua maailma riikide poliitikud ja juhid kokku, ühendada neid, näidata, et vaatamata poliitiliste liidrite suurele mõjuvõimule on kuskil midagi palju võimsamat, mis meid juhib ja millesse usume. Tavapärane on, et ühe laua taga istuvad nii juhtivad jõud kui ka opositsionäärid. Ja nii juba viimased 60 aastat, alates president Eisenhowerist.
Palvushommikusööki juhtisid kaks senaatorit, üks vabariiklane, teine demokraat, nagu tavaks on: Alabama senaator Jeff Sessions ja Arkansase senaator Mark Pryor. Kes on ühel sellisel palvushommikusöögil osalenud, see teab, kui palju on nt USA juhtimine seotud religiooni ja Jumalaga.
Saalis on sagimine, inimesed söövad, sest algus on tehtud ja sissejuhatavad palved loetud. Peagi kajab kõlaritest üle saali: «Ladies and gentlemen, please stand, the President of the United States.» Signatuur hakkab mängima ning sisse astuvad president Obama ja esimene leedi.
Sööme üheskoos ning järgemööda hakkavad tulema kõned. Sõna võtavad senaatorid, kongresmenid, kirjanik Eric Metaxas jt. Vahepalaks laulab 11aastane imelaps Jackie Evancho, tüdruk, kelle hääl kõlab kui täiskasvanud naisel, imeline.
Pole just väga tihti tavaks, et avalikel üritustel käivad koos USA president ja asepresident. Kuid ÜRO assamblee järel maailma suuruselt teisel poliitiliste liidrite kogunemisel palvushommikusöögil on see just nii. Lauas on nii Obama kui Biden.
Kõned käsitlevad Jumalat ja usku, millesse on poogitud ka pisut oma valdkonna teemat. Obama alustas oma kõnet väga inimlikult, rääkides, kuidas ta iga hommikut alustab palvuse ja piiblilugemisega, mõtisklusega, tuues paralleele usu ja poliitika vahel, mainides maailma majanduskriisi ja raskeid valikuid, mis ees, usku, mis meid ühendab ja jõudu annab. Presidendi kõne pole kantud niivõrd valimispropagandast, nagu võinuks oodata.
Hommikusöök, mille ametlik algus oli kl 7.30, on kestnud umbes poolteist tundi. See aeg on olnud täidetud kõnedega Jumalast ja usust, pisut poliitikast, piiblitekstidest ja palvetest, ka naljast. Aeg läheb kiirelt.
Senaatorid võtavad hommikusöögi kokku ning lõpupalve ütleb ameerika jalgpallur Griffin. President lahkub, kõnepuldi eest võetakse kaasa ka USA vapp, mis liigub presidendiga koos.
Väljapääsud avatakse. Palvushommikusöögil osalenud tänavad üksteist, vahetavad visiitkaarte, soovivad Jumala rahu ning lähevad oma teed. Kohtumiseni järgmisel aastal.
Lauri Luik

Ilmunud EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse infolehes Johannese Sõnumid, märts 2012. Avaldatud lühendatult ja toimetatult.