Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Suure-Jaani kiriku uks on taastatud

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Suure-Jaani keskaegse kiriku peauks on pärast põlengut ja restaureerimist saanud värskema välimuse. Sirje SemmPõlengus kannatada saanud Suure-Jaani kiriku uks on taastatud ja paigutatud oma endisele kohale.
Koguduse õpetaja Kristi Sääsk usub, et halvad asjad võivad heaks pöörduda. Mitu aega enne seda, kui läinud aasta oktoobri lõpus alkoholijoobes mees kiriku ukse süütas, oli õpetaja rääkinud vajadusest pühakoja uks restaureerida. Asjad takerdusid raha puudusel.
Ukse süütaja oli kuhjanud 13.–14. sajandist pärit kiriku peaukse ette kuiva leheprügi ja muid esemeid, et tuli paremini võimust võtaks. Tuld märkasid 31. oktoobril enne südaööd juhuslikult mööda läinud noored ja andsid sellest teada häirekeskusele, hoides nii ära suurema kahju.
Ukse alumisest osast jõudsid leegid läbi tungida ja süütasid sees kookosest jalamati. Kaugemale tuli tänu päästeametnike kiirele tegutsemisele ei levinud. Õpetaja Kristi Sääse sõnul ei osanud süütaja hiljem oma tegu millegagi põhjendada.
Heade inimeste annetuste toel ja tänu valla ning Soome Turu Martini koguduse abile saadi vajalik raha ukse restaureerimiseks kiiresti kokku.
Üle jääva raha kavatseb kogudus nüüd kasutada automaatse tulekahjusüsteemi soetamiseks, et edaspidi hädaohtu võimalikult vara avastada.
Ukse restaureeris ja kattis värske värviga aktsiaselts Vennad Ehitus. Lisaks põlenud all­äärele vajas väljavahetamist osa uksest, mis oli mäda.
Kogudusel seisavad ees väiksemad ja suuremad ehitustööd. Koos lumega «sulas» maha ka käärkambri korsten, mis tuleb uuesti üles laduda. Suured plaanid on kogudusel ka kaua tühjana seisnud pastoraadiga.
Sirje Semm