Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Paul Saare osaks oli inimesi julgustada ja innustada

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

Paul Saar (7.6.1919–5.3.2010) Arhiiv
5. märtsil möödus aasta praost Paul Saare lahkumisest isakoju.

20. märtsil 2010 sängitasime ta maise ihu Hageri kalmistu maamulda puhkama. Et tema kuju, sõnad ja teod elavad paljude inimeste mõtteis edasi, sellest annavad tunnistust 6. märtsil Hageris ja 19. märtsil Helsingis Raamattuopisto korraldatud mälestustseremooniad.
6. märtsi hommikul kogunes Hageri koguduse pere piiblitunni asemel mälestusi jagama. «Temaga sai rääkida lihtsatest asjadest!» «Ta oli ehitaja: kui rahvas talgutel kirikut ehitas, saadi samas ka vaimulikult üles ehitatud.» «Paulil oli väga hea mälu, kuid fenomenaalselt mäletas ta inimeste sugupuusid. Koguduseliikmetega kohtudes tundis ta kindlasti huvi ka nende lähedaste vastu.» «Pauli osaks oli inimesi julgustada ja vaimulikuks teenimiseks innustada.»
Praost Jüri Vallsalu rääkis humoorika loo, kuidas Paul talle sõjaväkke paki oli saatnud – vorst pakis oli lootusetult riknenud. Paar päeva hiljem tuli uus pakk seletuskirjaga: võtsin külmkapist suitsuvorsti asemel kogemata tanguvorsti…
Mälestusjumalateenistusel rääkis Jüri Vallsalu külvaja osast: kui vili võrsub ja kasvab, kaovad külvaja jäljed… Jumalateenistuse järel mindi kalmule küünlaid süütama ja lauldi puhkpilliorkestri saatel: «Tugevad on Jeesu käed, need mind igavesti kandvad…»
Mälestuskonverentsil Helsingis meenutasid Pauli tegemisi Soomes, Eestis ja Ingerimaal Mikkeli piiskop Seppo Häkkinen, õpingukaaslane praost Heikki Karttunen, kirikuloo prof Jouko Talonen, praostid Jüri Vallsalu ja Tanel Ots, õpetaja Ingerimaal Arvo Survo ja Pauli elulooraamatu autor Martti Issakainen.
Koosolekul oli soovijatele käepärast teises trükis ilmunud Pauli elulooraamat. Poeg Pekka tegi isa elust ülevaate, tema sõnumist rääkis ja ta lemmiklaule saatis allakirjutanu. Erakordse hoolega ette valmistatud, läks konverents suurepäraselt korda. Jumala vaim ehtis saali ja ühendas enam kui 100 osavõtjat isekeskis. Kõlama jäid peakorraldaja Timo Junkkaala sõnad: olgu Pauli lugu meile usukinnituseks ja õnnistuseks.
Anna Humal,
tütar